במאמר זה מובאות בפניכם 8 דרכים שנבחרו בקפידה ורוכזו במאמר אחד, שלבטח יעזרו לכם לרתום את הכוחות שלכם ולכוון אותם לכל מטרה שתרצו להשיג. דרכים כגון העלאת רמת המרץ והחיוניות, התגברות על הפחד מכישלון, עד כמה הריכוז חשוב להשגת המטרות שלנו ולבסוף, כיצד לבנות הרגלים חזקים שיהפכו אותנו לבלתי מנוצחים!
אז בואו נתחיל:
1. מרץ, פעילות וחיוניות
המרץ והחיוניות שלנו נובעים ומושפעים בצורה ישירה מהפעילות שלנו ולאו דווקא מהספורטיבית. תמיד מצחיק לראות מכוניות מסתובבות דקות ארוכות על מנת למצוא את מקום החניה הקרוב ביותר לחדר הכושר רק כדי שבעליהן יוכלו לעלות על ההליכון ולרוץ 10 ק"מ בשיפוע של 45 מעלות. בצורות קיצוניות עוד יותר אני נתקל כאן בתל אביב, אנשים מוכנים לעשות הכל בכדי לחנות עוד 2 מטר ליד הבית. ( אני צוחק על עצמי כרגע, כי אני מגלה שאני עצמי חטאתי בכך לא מעט פעמים)
מחקר משמעותי שנעשה בקרב 33,060 רצים ו- 15,045 "הולכים" לאורך 6 שנים, גילה כי האנשים ששרפו את אותם הקלוריות הגיעו לאותם יתרונות בריאותיים בין אם היו רצים או הולכים. (שעה ורבע של הליכה שווה ל-38 דקות ריצה, לפי המחקר).
אז בפעם הבאה תחנו את הרכב רחוק מספיק מהבית או מהסופר, השתמשו במדרגות במקום המעלית, תרימו את הילדים בידיים במקום להסיע אותם בעגלה ותנצלו את הגוף שלכם לכל סוג של פעילות אפשרית במקום לבחור בדרך "הקלה יותר". אתם תוסיפו שנים רבות וטובות יותר לחייכם וחיים טובים יותר לשנים שבהם תחיו.
אז תחשבו אילו דברים קטנים אתם יכולים לעשות ביום יום על מנת להעלות את הפעילות היומית שלכם?
2. הפחד מכישלון
בסופו של דבר הפחד שלנו מכישלון יוצר מעגל אימה מתמשך המזין את עצמו שוב ושוב בפחד העיקרי שלנו. על מנת לשבור את מעגל האימה, אתם צריכים להשלים עם הכישלון. זה לא מספיק רק ללמוד לחיות ולהמשיך לסבול אותו, יש להעריך את הכישלון וללמוד כיצד לרתום אותו ולהשתמש בו.
מומחי השליטה על הגוף והנפש חיים בשלום עם הכישלון ומתייחסים אליו כאל חבר וותיק שמשתעשע בהם לעתים.
הממציאים הגדולים ביותר, האומנים הגדולים וכמובן הספורטאים המפורסמים ביותר – כולם נכשלו מספר רב של פעמים.
הנה מה שאמר מייקל ג'ורדן, ללא ספק אחד משחקני הכדורסל המוכשרים בכל הזמנים (אם לא המוכשר שבינהם) "פספסתי יותר מ-9000 זריקות בקריירה שלי, הפסדתי 300 משחקים, 26 פעמים סמכו עלי שאקלע את הזריקה האחרונה ופספסתי. נכשלתי אין ספור פעמים בקריירה שלי וזו בדיוק הסיבה שהצלחתי"
גם מוחמד אלי האגדי, פתח את הקריירה המקצועית שלו עם שלושה הפסדים מתוך ארבעת הקרבות הראשונים.
רוברט קנדי אמר "רק אלו שיעיזו להיכשל בגדול, יוכלו להצליח בגדול".
3. תלמדו מתינוקות
כשראיתי את הבת שלי לומדת ללכת זה היה שיעור לחיים. ראיתי את אינספור הפעמים שהיא נפלה וקמה בשביל להמשיך ולנסות ללכת בכוחות עצמה. אם לתינוקות היתה ביקורת עצמית כמו שלנו, הם כנראה לא היו מצליחים ללכת לעולם. אתם מתארים לעצמכם תינוק מותח על עצמו ביקורת בסגנון "לעזאזל עם החרא הזה… זה גדול עלי, כל עניין הללכת הזה…" למזלם, התינוקות חופשיים מביקורת-עצמית, הם פשוט ממשיכים לתרגל עד שהם מצליחים. אין יותר פשוט מזה.
לקחת דוגמא מתינוקות כיצד ללמוד או לנסות, זהו כלי עוצמתי. האמת הפשוטה היא שרובנו כנראה לא היה לומד ללכת אם היינו מתייחסים לעצמינו כפי שאנו מתייחסים כיום.
אז במקום למתוח על עצמינו ביקורת, תהיו עדינים עם עצמיכם באותה רכות וסבלנות בה הייתם נוהגים עם תינוק – התינוק שפעם הייתם. אם לא תהיו החבר הכי טוב של עצמכם, אז מי יהיה? אם אתם תהיו היריב של עצמכם, בטוח תפסידו. אנו בטח לא מרשים לעצמינו להגיד לאחרים "אתה מטומטם! אתה ממשיך לחזור על אותם טעויות שוב ושוב, פשוט תוותר, לעולם לא תצליח! אבל משום מה אנו נוטים להגיד את זה לעצמינו בצורה זו או אחרת.
אז בפעם הבאה שתרצו ללמוד משהו חדש, תיקחו את החיתולים אתכם ותזכרו בתינוק שפעם הייתם.
4. רגע האמת הוא עכשיו!
החופש מהסחות דעת מחשבתיות = כוח. אלופים אולימפיים בהרמת משקולות הם לא רק חזקים מבחינה פיזית, אלא גם מבחינה נפשית. רגע האמת שבו הם מרימים את מוט הדחיקה, הוא רגע שהנפש והגוף נמצאים בסינרגיה מושלמת.
האם אתם חושבים שאלופים אולימפיים היו מגיעים לאן שהגיעו רק אם גוף חזק (ואולי כמה סמים ממריצים)? וודאי שלא! מה שנדרש לא פחות היא נפש חזקה (יכולת מנטלית בעיקר) להתאמן, להתכונן ולבצע את מה שצריך בזמן אמת כמו אלוף אולימפי. היכולת המנטלית של אלופים אולימפיים מנטרלת את הפחד והספקות העצמיים ברגע האמת – ומאפשרת לכל הכוחות להשתחרר ולהתרכז ברגע האמת. מדהים!
אותה יכולת ריכוז תשחרר גם אותנו, ברגע האמת, מהספק העצמי, הביקורת העצמית ומהפחד. שליטה מלאה על הגוף והנפש תביא אותנו לבסוף להבנה האמיתית, שכל רגע, על המגרש ומחוצה לו, הוא רגע האמת.
האם אתם חופשיים מהסחות דעת מחשבתיות במהלך היום?
5. להיתקע בשביל להתחיל לרוץ
אם כבר הבנתם בצורה טובה יותר את דרכי הפעולה של היכולת המנטלית שלנו אשר משפיעות בצורה ישירה על הביצועים היומיומיים שלנו, וודאי תבינו כי למרות שאנו מוצאים את עצמינו לפעמים תקועים בבוץ כלשהו (מינוס בבנק, משקל יתר וכו') אנחנו לא חייבים להישאר בבוץ הזה. לפעמים אפילו זה מרגיש כאילו אנחנו לא רק שלא זזים לשום מקום מהבוץ הזה, אלא אנחנו גם מתחילים לשקוע, אבל האמת היא שאנחנו כנראה ממש רגע אחד לפני החזרה למעלה, ממש כמו הרגע לפני הניתור, אנחנו נשענים רגע לאחור בשביל לתפוס את התנופה.
אומרים שהאדם לפעמים צריך להגיע לרגע של שפל או לתחתית בחייו, על מנת להבין היכן הוא באמת נמצא ורק אז כשהוא מכיר בזה, שהוא נמצא בתחתית, הוא אולי אפילו נגעל לרגע מעצמו, מבין שהוא האדון לגורלו ולוקח את חייו בידיים. לכולנו יש את הרגעים הללו לפעמים. תמיד זכרו שמאוד יכול להיות שאתם רגע לפני הקפיצה קדימה.
6. תישארו רגועים ומרוכזים בדברים חיוביים
אנשים השולטים בגוף ובנפש לעולם לא ידחיקו את הרגשות שלהם, אלא ילמדו לשלוט בהיבט הפיזי שלהם וישתדלו להישאר רגועים גם במצבים מלחיצים או לא נוחים. אפילו כשתרגישו כעס, פחד או עצבות, הקפידו לנשום בצורה מלאה וקבועה. שחררו את הגוף שלכם. תמיד זכרו שיהיה לכם קל יותר לשלוט בגוף שלכם מאשר על הרגשות והמחשבות שלכם. לכן על מנת לשלוט ברגשות שלכם, הדרך הנכונה ביותר זה פשוט לתת להם לזרום בחופשיות ולהישאר רגועים ומרוכזים בפעילות ודברים חיוביים.
אז פשוט קבלו את הרגשות שלכם בצורה הטבעית ביותר שלהם באותו הרגע ואל תנסו לשלוט או לתקן אותם. דעו את המטרה או המשימה האישית שלכם ולא של אף אחד אחר.
עשו כל מה שאתם יכולים על מנת להשיג ולהגשים את המטרה שלכם, בין עם הרגשות או מצב הרוח שלכם מאפשרים לכם זאת או לא.
המוטיבציה שלנו לא תמיד נמצאת איתנו, היא באה והולכת. הריכוז שלנו במטרה וכוח הרצון שלנו, הוא זה שמאפשר לנו להמשיך ולנוע קדימה.
7. אפקט הצבירה של הגוף
ממש כמו הברזל, שהוא חומר הגלם לפלדה, כך גם הגוף שלנו ניתן לחישול. בעזרת הרגלים נכונים של דיאטה ופעילות גופנית, ניתן לעצב את הגוף שלנו לכל צורה שנרצה. אולי הגוף שלנו ישתנה לאטו, אבל לבסוף הוא ישתנה ויתפוס את הצורה שנרצה, אם רק נקפיד לאורך זמן. ניתן להשוות את אפקט הצבירה של הגוף לאימונים קבועים.
הגוף שלנו (וגם המוח) יתאים את עצמו לאט לאט לעומס שהוא מקבל. אם תתחילו להתאמן לקראת מרתון, ומיום ליום תגדילו את מרחקי הריצה שלכם, סביר להניח שלבסוף תוכלו לרוץ מרתון שלם. כל זאת רק במידה ותצאו מאזור הנוחות שלכם ותתמידו. עקרון זה אומר "עקביות עדיפה על אינטנסיביות". גם הצב יכול לעקוף את הארנב אם הוא יתמיד יותר ממנו.
תמיד עדיף להגיע למכון הכושר או כל צורת אימון אחרת על בסיס קבוע לאימון בסיסי וקצר מאשר להגיע פעם בשבועיים לאימון אינטנסיבי של כמה שעות.
רובין שארמה תמיד אומר במקרים כאלו "סימן הגדולה של אנשים הוא מאוד פשוט – תרגול עקבי של היסודות."
אז אם תתמידו, תהיו עקביים וסבלניים, עם הזמן תוכלו לקבל את מה שרציתם כל כך הרבה זמן.
8. בניית הרגלים חדשים
אם תרצו לבנות הרגלים חדשים, אז זמן השינוי עשוי להימשך בין שבוע ועד חודש וחצי. במקרים מסוימים אף יותר מזה.
אם הרצון שלנו להשתנות לא נשאר חזק, הגוף שלנו נוטה לחזור להרגלים הישנים שלנו.
הזמן הנדרש להיעלמות ההרגלים הישנים והזמן הנדרש להרגלים החדשים לתפוס את מקומם הוא שלושה עד שישה חודשים. לאחר התקופה הזו אתם כבר צריכים לאמץ את דפוס ההתנהגות החדש. ובעצם אתם תתחילו חיים חדשים בכל פעם שאתם מצליחים להעלים הרגל רע ולהחליפו בהרגל טוב.
נסיים מאמר זה בציתות של גדול הפילוסופים אריסטו:
"מה שאנו עושים שוב ושוב מגדיר את מי שאנחנו. מצוינות אם כך, אינה פעולה, אלא הרגל." אריסטו
מדהים ומעורר השראה… תודה